Fót TV / Fót / Kacor király fenséges látogatása a Fóti Városi Könyvtárban
Kassovitz László mesemondó-meseíró

Kacor király fenséges látogatása a Fóti Városi Könyvtárban

2016. március 1-jén, kedden délután 5 órakor Kassovitz László meseíró–mesemondó látogat a Fóti Városi Könyvtárba.

Épp ideje, hogy a fóti gyerekek végre megismerkedjenek Kassovitz Lászlóval! A rímfaragó mesekönyvei már eljutottak városunk könyvtárába, mégsem hallottunk még sokat erről a különleges, Dunakeszin élő emberről.

Kiadójának honlapjáról egy nem éppen hétköznapi életút tárul elénk. Őrá tényleg tökéletesen illik a mondás: minden volt már, csak akasztott ember nem. Autószerelő szakmát tanult, majd volt postás, gépkocsivezető, karbantartó az Operaházban és sorállományú honvéd. Dolgozott lakatosként, anyagbeszerzőként, portásként, taxisként. A rendszerváltozás után újságíróként és fotósként járta az országot. Hírlapírói tevékenységéért 2003-ban a Magyar Újságírók Közössége Lant és Toll díjjal tüntette ki. 2004-ben adták ki első, Pamacs című meseregényét. A néha kényszerből vállalt munkái során akár siker, akár kudarc érte őt, soha nem felejtette el az élettapasztalatának köszönhetően életre kelő hőseit, ahogyan ő fogalmaz: „Örömömben-bánatomban mindig visszalátogatok a mesék világába.”

Az immár ötkötetes meseíró lassan egy évtizede járja az országot, író–olvasó találkozókon mesél kicsiknek és nagyoknak. Eddig közel négyszáz településen fordult meg.

Kassovitz László meséje

A Fóti Városi Könyvtárba szervezett könyvbemutatón legújabb, nagy sikerű verses meséjének bemutatójára kerül sor: Kacor király – magyar népmesék rímbe és ráncba szedve.

„Üdvrivalgás tört ki a tisztáson,
amilyen sose volt még e világon,
mikor a varjú elkárogta a mámorító hírt –
örömében a nyuszi kis híján sírt…”

A könyv különlegessége, hogy a szokásostól eltérően Kurdi István illusztrátor az oldalpárokat egy egységbe foglalva komponálta meg, ezáltal a kötet teljesen egyedülálló a magyar mesekönyvkiadás történetében.

Annak alapján, ahogyan Kassovitz László saját műsoráról nyilatkozik, nem mindennapi élmény várja kedd délután a Fóti Könyvtárba látogatókat: „Meseműsoraim nem szorítkoznak a szöveg elmondására, hiszen ahhoz nem kell mesemondónak lenni. Előadásaim a színpadi mesemondás műfajába tartoznak, ami azt jelenti, hogy „kézzel-lábbal”, mimikával is játszva, kihangsúlyozom a mesében rejlő értékeket.”

Úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy legújabb meséje meghódítsa a fóti gyerekek és a mesekedvelő felnőttek szívét. A szórakoztató délután végén lehetőség nyílik megvásárolni Kassovitz László köteteit, sőt a szerző dedikálja is a könyveket. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Mit gondol róla?

hozzászólás